Vi lever i en antimaskulin värld. Klassiska manliga dygder står inte särskilt högt i kurs; rättrådighet, klokhet, måttfullhet och tapperhet. Egenskaper som bör premieras och som definitivt behövs mer av i vårt samhälle. Det är lätt att känna hopplöshet inför en värld som till och från verkar ha tappat det helt.

Det är lätt att känna sig uppgiven. Som att det inte finns något man kan göra,eller att det jag gör inte räknas eller kan påverka. en känsla av att vara fråntagen ansvar. Att någon annan ska fixa, ordna, ställa tillrätta. Men det kommer inte hända. Jag är mamma till tre barn, två av dem behöver en del extra stöd. Jag räknar inte med att någon annan än jag och deras pappa kommer ge dem det stödet. Om jag skulle lämna ifrån mig ansvaret gör jag mig svagare. Varför skriver jag om det här? Jo, för att jag tycker mig se samma sak hos människor som är äldre. Det finns en kultur av att äldre inte räknas, måste tas om hand, bli klient, eller kanske vårdtagare. Det är bra att hjälp och omvårdnad finns, naturligtvis. Men det är min absoluta fasta övertygelse att den egna förmågan är det som i slutändan räknas. Och du kan träna upp din förmåga. Även om du låtit det gå långt och det känns ovant. Kanske har du, liksom någon gång jag, tappat fotfästet i tillvaron. Är du över 70 har det förmodligen hänt vid ett flertal tillfällen i livet. Och förhoppningsvis har du varje gång bestämt dig för att komma tillbaka. För det går. Oavsett vad du befinner dig fysiskt och mentalt idag.

Lek med tanken att du från och med idag, varje dag, börjar ta bättre beslut. Det kan gälla praktiska saker som träning, kosthållning men också kring dina relationer. Kanske har du mindre och sämre relationer än du önskar dig. Vågar du göra något åt det? Var skulle du vara om ett halvår, ett år? Skulle du känna igen ditt eget liv?

Ge aldrig upp. Det är inte försent att börja göra rätt. Oavsett om du är 40, 60 eller 77. Självklart hade det varit bra om du börjat träna, och skött om dina relationer för 20 år senast. Men näst bästa tillfället är idag.
Gör det. Du kan.

20 augusti kan du göra oss sällskap. Då startar vi en liten träningsgrupp för män som är över 70. Som inte givit upp. Vi ses där! //Malin