För ungefär tio till tolv år sedan så var jag i princip bara fokuserad på det som var dåligt. Den som fick lida mest för det var min dåvarande man. Om han bara kunde ändra på sig så skulle allt bli bra…. Jag var en idiot, helt klart. Jag var otroligt beskyddande mot mina barn och jag såg gång på gång att sonen hamnade i situationer som han inte klarade av och som omgivningen läste som att han var en skitunge. Jag var rasande, frustrerad och väldigt, väldigt ledsen. Att vänner slutade hälsa för att sonen gjort något kunde jag tugga i mig för egen del men att sonen skulle fortsätta ha det på det sättet kunde jag inte acceptera.

Jag ville desperat hitta något som skulle ändra vår situation. Någonstans fick jag impulsen att lite noggrannare observera vad som pågick. Kolla vad det var som fungerade. Och det är inte lätt, för om det fungerar tenderar det att försvinna eller tas för givet. Det är mycket lättare att fokusera på det som är dåligt. Men det gäller att hitta det som är bra och berömma det lika mycket som att skälla på det som är dåligt… (och skällande är generellt det första som förvärrar en situation men det blir en annat inlägg senare).

Och det fanns en del, som att det fungerade bättre hemma än borta. Det fungerade om vi förberedde och berättade vad som skulle hända. Jag gjorde en sovbok med bilder om hur det går till när man lägger sig och det fungerade löjligt bra. Tänk om vi kunde kopiera de processer som gick bra och lyfta över dem till andra områden?

Någonting hände när vi började titta på det som var bra (eller i alla fall inte genomsvart och totalt uselt) och fokuserade på det. För att se om vi gjorde framsteg så är papper och penna bra. Det kan vara svårt att se om antalet härdsmältor minskar från 17 per dag till 14 per dag men det är en minskning och ger en ledtrådar till fortsatt nystande. Att ta bort aktiviteter helt och hållet kan var ett sätt att förbättra, låt inte barnet gå på kalas om det inte fungerar, hoppa över handlingar med hela familjen, är osäkerheten om vad som finns i ett paket för jobbig – låt bli att slå in paketet.

När jag började skifta från att bara leta fel (främst hos andra) och letade efter lösningar i stället så skiftade så småningom hela livet. Och den hårda läxan i den processen var att det var jag som behövde ändra på mig, inte alla andra…

Så använd papper och penna, skriv upp saker som flyter på, som fungerar. Vilka rutiner, situationer? Beröm när något bra sker. Se om du hittar ett mönster i det som fungerar och applicera på en ny situation. Utvärdera.

Låt 2020 bli året när du fokuserar på det som är bra och stärker både dig själv och ditt barn så att ni kan öka må-bra/fungerar-bra områden!

/Malin