När livet handlar om överlevnad, att klara sig från dag till dag, så är det sista man vill höra att man ska prioritera annorlunda. Jag vet, jag har upplevt det och jag var inte alltför artig mot dem som försökte säga det till mig. Och jag tror att det finns perioder i livet där man faktiskt gör allt man kan bara för att överleva och det faktiskt inte finns plats för annat. Men det kan inte pågå i evighet. Förr eller senare så kommer det akuta att bli faser i vardagen om inget förbättras, men då kanske det finns några minuter per dag som du kan använda själv.

När jag mådde som sämst så klarade jag inte av att slappna av. Jag blev yr, illamående och kände mig alltid väldigt dum som inte kunde göra de enklaste avslappningsövningar. I efterhand tror jag att kroppen skyddade mig från saker min hjärna inte kunde hantera. Men när jag trots allt bestämde mig för att göra en förändring, oavsett jag hade ork eller inte, eftersom att fortsätta som det var då var helt uteslutet, så var jag tvungen att börja med mig själv. Vid den tiden så trodde jag att det var min man som gjorde fel och inte jag. Jag kämpade ju allt jag kunde för att det skulle bli bra. Så det skulle bli så mycket bättre om bara han ändrade på sig. Så fel jag hade, på så många sätt…Det var aldrig han, det var jag. Lika sur som den läxan kan vara att tugga i sig lika befriande är den. Vill du nå riktig förändring så finns det bara en person att börja jobba med – dig själv.

Processen är lika enkel som den är svår – du behöver ett mål, eller ännu hellre en vision om vart du vill komma för dig och din familj, sedan behöver du bryta ner målet i mindre delar och sedan agera varje dag för att ta dig närmare målet. Ju fler massiva förändringar desto snabbare kan du nå målet. Utvärdera och korrigera. Upprepa. Sätt upp nya mål och upprepa processen.

Vad vill du arbeta med hos dig själv som skulle förbättra livet för dig själv och din familj? Låt 2020 bli året när du och din familj tar ett gigantiskt kliv till bättre hälsa och mående!

/Malin