Ett nytt år ger oss en tydligare gräns mellan det gamla och det nya, mellan det som varit och det som ska komma. Hur vill jag att mitt liv ska utvecklas? Hur vill jag ha det? Som mamma till barn med funktionsnedsättningar är det lätt hänt att tappa bort sig själv och bli helt upptagen av det som inte fungerar, av hjälp som aldrig kommer, förbättringar som uteblir. Väldigt kort kan man kanske sammanfatta det med att ”livet inte blev som man tänkt sig”. Att det kanske inte var på det här sättet som du föreställde dig ditt föräldraskap, ditt äktenskap (eller relationen med ex:et), din arbetssituation eller någon annan del av livet.

När jag för många år sedan fattade beslutet att ändra mitt liv var det inte vid nyår. Faktum är att mina minnen från den tiden är så suddiga att jag inte riktigt kommer ihåg när det var. Men jag tror att det var höst. Och det fanns inga andra utvägar, jag var tvungen att ta ett beslut om att livet banne mig skulle bli bättre. Jag skulle inte må som jag gjorde då och framförallt skulle jag hjälpa mitt barn att må bättre. Att han skulle må likadant eller sämre var helt enkelt inte ett alternativ. Jag hade en tydlig målbild – vi skulle må bättre. Jag visste inte hur det skulle gå till men det måste gå. Vägen visade sig efter hand, jag hade några idéer om vad vi skulle börja med, och vad som var mest oroväckande. När målet var klar var det enda jag kunde göra att börja. Jag kunde inte vänta på någon annan, inte på min man, definitivt inte på att mitt barn skulle börja spontanändra sig eller att förskolan, BUP eller vänner och bekanta skulle göra något. Jag fick börja med mig själv. Det hade varit så mycket enklare om alla andra hade ändrat sig så att mitt liv blev bättre….

Men förändring börjar med ett beslut. Och det börjar hos mig själv.

Om destinationen är klar så kan vägen dit se ut på många sätt, vet man vart man ska och kurskorrigerar emellanåt så kommer man fram så småningom. I början gjorde jag allting själv, lästa, prövade, ändrade, funderade. Såg vad som funkade och inte. Så småningom upptäckte jag att andra gjort samma sak (fast bättre!) och jag kunde kopiera bra lösningar direkt. I takt med att jag blivit (hoppas jag) klokare, har jag tagit mer och mer hjälp och resultaten kommer snabbare. Vi kan flytta oss från bra till fantastiskt!

Vilka beslut behöver du ta under 2020?

/Malin